Меню

Большое интервью на тему сальсы

Не так давно у меня с моей партнершей брали интервью о сальсе для студенческого журнала Interviews. Не стану делать вид, будто мы такие звезды, что у нас берут интервью. Просто наличие данного сайта натолкнуло журналиста на мысль, что автор ресурса живет сальсой. И совершенно правильно!

Привожу запись этого интервью в немного сокращенном виде. Интервью на украинском языке. Надеюсь, что у русскоязычных посетителей сайта не возникнет проблем с пониманием. Ну а в случае интереса, всегда могу сделать перевод.

Андрій, розкажіть про те, як Ви почали танцювати. Знаю, Ваш прадід був мексиканцем…

А: Це своєрідна сімейна легенда: що ось прадід був з Мексики. Але я про нього майже нічого не знаю — ніякої інформації не збереглося. А латиноамериканськими танцями захопився випадково. Я займався боксом. Одного разу на тренування приходить мій знайомий i говорить, мовляв: «Я таку штуку класну знайшов — сальса називається!». А я навіть слова такого тоді й не знав: «Це боротьба така?», а в1н: «Hi, це танок латиноамериканский! Пішли — подивишся, спробуеш!». Я спробував, i мене зачепило.

Латиноамерикансьі танці сальса, румба, бачата, меренге, пачанга, реггетон, сон, ча-ча-ча тощо. Яким людям, що підійде?

А: Танцям краще вчитися комплексно — щось одне кому-небудь радити було б неправильно. Сальса — основний танець, найпопулярніший. Це локомотив, що тягне за собою решту танців. Адже, вся вечірка меренге або вся вечірка бачати — це нудно: такі танці не настільки бaraтi музично, щоб довго їх танцювати. А сальса музично дуже багата, її можна танцювати годинами, розбавляючи вже іншими видами.

Які переваги у людини «танцюючої» перед людиною «не танцюючою» ?

Т (Таня Зайченко): Сальса кардинально змінює твое життя. Змінюється все: коло друзів, відпочинок. Тепер ти не боїшся стояти перед фотооб’ективом — мимоволі приймаеш виграшні пози. Ти стаеш пластичнішим, легшим, молодшим, очі іскряться. I тo6i постійно хочеться танцювати, пізнавати щось нове.

А: Навіть є такий термін «сальсаголік» — людина, яка «підсіла» i вже не може без танців. Вона мае 1-2-3 рази на тиждень сходити до клубу — потанцювати i отримати свою «дозу» позитиву.

Кому складніше вчитися танцювати: чоловікам чи жінкам?

Т: Чоловікам. Жінки з дитинства танцюють: на дискотеках, на вечірках. Чоловіки ж у наший країні більш закомплексовані: «Я мужик — я не танцюю!»

А: Чоловікові складніше ще й тому, що він веде у танцю, жінці не треба хвилюватись, запам’ятовувати рухи — вона co6i «ведеться» i все, а чоловік тримае у голові вci комбінації, тому йому й непросто.

Чи можливо навчитися танцювати самостійно? Наприклад, за допомогою відеоуроків?

А: Непарний танець, наприклад, реггетон — можливо, особливо якщо у тебе вже є танцювальний досвід. Великих висот без викладача, звичайно, не досягти, та базу отримати можна. А парний танок без пари — це навряд.

T: Та як свідчить практика, «вдома» — це не та обстановка. Часто люди просто лінуються.

А: Так, вдома часлше займаються ті, хто i без того багато танцює.

Чи потрібні спочатку певнi здібності: пластика, гнучкість, граціозність чи спортивна підготовка?

А: Для сальси особливої спортивної підготовки не потрібно, це не брейк-данс. Пластика розвиваеться під час, власне, занять. Правда, латиноамериканська пластика — незвичайна, i, навіть, гнучкій людині, яка займалася гімнастикою, на початку буде важкувато.

Т: I, звичайно, багато залежить від людини — на те, що у деяких піде місяць — два, іншим знадобиться півроку — рік. Та навіть слона можна навчити танцювати, стовідсотково!

Скільки часу необхідно приділяти тренуванням, щоб навчитися гідно танцювати?

Т: Як мнімум, 2 рази на тиждень потрібно відвідувати заняття i 1-2 рази — латиноамериканські вечірки (такі вечірки — це практика, можливість потанцювати з різними партнерами i шанс подивитися як танцюють люди вищі за тебе рівнем), також дуже важливо займатися самостійно вдома.

З якими труднощами, можливо навіть, комплексами, найчастіше стикаються новачки? Baшi рекомендаций як, у такому paзi, стати розкутішим?

Т: Це індивідуально. Комусь треба більше часу, а хтось вже через 2-3 заняття розуміє, що він король Bcecвіту, що тут море привабливих жінок, i швидко вливається у колектив. З часом yci стають розкутішими.

Чи добре худнуть від танцювальних занять?

Т: По-різному. Ось раніше я б, напевно, сказала, що так, добре. Та я особисто була свідком, коли людина через рік- два ставала ще більшою. Буває i таке.

А: Я якраз готую матеріал на тему схуднення для свого сайту. В принципі у рекламі дуже часто говорять, що за допомогою танців легко схуднути. Нам, звичайно, вигідно підтримувати цю ідею, але, насправді, усе трохи не так як у рекламі. По-перше, ми не можемо контролювати харчування людей, по-друге, велика частина тренування йде на вивчення комбінацій — i тут йде «навантаження», швидше, на координацію, на пам’ять. Плюс, двох занять на тиждень недостатньо, щоб скинути вагу. Тому, я б не назвав сальсу найефективнішим засобом для схуднення. Але якщо людина нею захопилася, годинами танцює на вечірках, стежить за своїм харчуванням, ходить до тренажерного залу — результат буде.

Чи часто трапляється, що між партнерами зароджуються стосунки?

Т: Дуже часто! Чи приводить це до весілля — інше питания. Це гарячі танці. Між партнерами виникає невелика сексуальна напруга.

А: Іноді навіть дуже велика!

Т: Це призводить до симпатій, почуттів, розбитих сердець, іноді й до весілль…

Куди у Києві ви порадите сходити бажаючим потанцювати і відчути атмосферу латиноамериканських танців?

Т: Найпопулярніший на сьогодні заклад — це Caribbean Club. Там збирається досить багато викладачів з різних шкіл. Влітку дуже популярні також опен-ейри. Щоп’ятниці, наприклад, у Маріїнському парку на майданчику «Ракушка», а щосуботи у парку Шевченка. Свіже повітря, погода в Киеве гарна… … Безліч сальсерос… Нові знайомства

А: Дуже стильний клуб «Депо».  Єдине, що він розрахований на тих, хто танцює лінійну сальсу. На Трухановому острові є кафе «Куба». Минулого року вечірки там користувалися великою популярністю. Ну і зовсім новий клуб Casa Cubana.

Можете підказати хороший мотивуючий фільм про латиноамериканські танці?

Т: «Давай потанцюємо» — дивилася його разів так п’ять, «Брудні танці», «Куба» — старий, але чудовий фільм.

А: Про xiп-xoп знято багато. А ось хороші фільми про латиноамериканські танці, я думаю, чекають нас попереду. Культура сальси не настільки давно прийшла до тих стран, де знаходяться найбільші кіностудії, тому поки i фільмів менше.

Наостанок: Ваша улюблена танцювальна пісня?

А: Улюблена пісня — «Chan Chan» — кубинська класика!

Т: Найбільше мені подобаються танцювальні романтичні nicні Марка Ентоні. Я маю майже вci його збірки, коли у мене поганий настрій я їх вмикаю i «літаю»…

Інтрев’ю — Олександра  Косенко

Метки:
6 комментариев
  1. Rub 14.08.2011
  2. Оля 14.08.2011
    • AndreyPolyakov 14.08.2011
  3. Laaluu 14.08.2011
    • AndreyPolyakov 14.08.2011

Прокомментируйте!

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *